News

Kύπρος και ευρώ – Αλήθειες και ψέματα

09 January, 2015

Λευτέρης Χριστοφόρου – Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. - Ευρωβουλευτής

Επειδή συνεχίζονται οι συζητήσεις για το Ευρώ, ιδιαίτερα λόγω επικαιρότητας με τις εκλογές στην Ελλάδα, θεωρώ ορθό και από επιστημονικής και από πολιτικής απόψεως να εστιάσουμε τη προσοχή μας και να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας τόσο για το Ευρώ όσο και για τη πορεία μας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Αυτό πρέπει να το πράξουμε όλοι και να μην κρύβονται πίσω από λαϊκισμούς, ψευδοδιλήμματα, συνθηματολογίες - υποκρισίες και εκμετάλλευση των λαϊκών ευαισθησιών και προβλημάτων.
Καταθέτω την άποψη μου δηλώνοντας εμφαντικά ότι θεωρώ σημαντικό εθνικό επίτευγμα τόσο την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ευρωζώνη.

Έτσι παραθέτω ενδεικτικά ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΕΙΑ που ενισχύουν την θέση –αρχής ότι στην Ευρώπη ανήκουμε, στην Ευρώπη διεκδικούμε και στην Ευρώπη είμαστε, παραμένουμε και συνεχίζουμε για να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις, τη συνεργασία και τη κοινή πορεία και προοπτική.
1. Με την χαραυγή του 2015 οι χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν από 18 σε 19 με την είσοδο της Λιθουανίας. Παρά τα προβλήματα στην Ευρωζώνη, παρά την άνοδο του Ευρωσκεπτικισμού, ακόμη μία χώρα της Ε.Ε. με γνώμονα την οικονομική και κοινωνική πρόοδο της χώρας και των πολιτών της αποφασίζει να γίνει μέλος της Ευρωζώνης. ‘Ηδη το 75% των χωρών της Ε.Ε. ανήκουν στην Ευρωζώνη υιοθετώντας το Ευρώ ως το κοινό –δικό τους νόμισμα.
2. Στην ιστορία της Ευρωζώνης καμία χώρα δεν σκέφθηκε την αποχώρηση τουναντίον νέες χώρες προσπαθούν να γίνουν τόσο μέλη της Ε.Ε. όσο και νέα μέλη της Ευρωζώνης. Ακόμη και στην Ελλάδα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση και για πολλά χρόνια κάτω από σκληρά μέτρα λιτότητας, παρά το ότι Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί με έξοδο από το ευρώ ο Ελληνικός Λαός, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση σε εκπληκτικό ποσοστό 74%, θέλει παραμονή στο Ευρώ.
3. Στη πατρίδα μας , αυτοί που έφεραν την κυπριακή οικονομία στα πρόθυρα ασύντακτης χρεοκοπίας, με περισσό θράσος εκμεταλλευόμενοι την οργή και αγανάκτηση του λαού για σκληρές αποφάσεις της Ευρώπης προσπάθησαν να στηρίξουν τη θέση, να συρθεί η χώρα στον καταστροφικό κατήφορο της εξόδου της χώρας από το Ευρώ. Φυσικά δεν εξήγησαν στο λαό ότι δεν φταίει το Ευρώ για τη κακή διακυβέρνηση τους, τις σπατάλες, τα σκάνδαλα, τα ελλείμματα, την μη έγκαιρη υπογραφή μνημονίου, το διπλασιασμό του χρέους μέσα σε μία πενταετία.
4. Η μικρή Κύπρος σήμερα ανήκει στη ζώνη του Ευρώ. Αυτό το ισχυρό πλεονέκτημα οδήγησε τα τελευταία χρόνια να καταστεί η Κύπρος Κέντρο Παροχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών κι’ απέφυγε ο τόπος νομισματικές αναταράξεις που σήμερα υφίστανται νομίσματα ισχυρών οικονομιών όπως η Ρωσία. Φυσικά η Κύπρος επλήγην οικονομικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της σταθερής πορείας οικονομικής χρεοκοπίας που οδήγησαν εσφαλμένες πολιτικές.
5. Παρά ταύτα κάποιοι ‘επιφανείς φωστήρες’ συνεχίζουν να εμπαίζουν το λαό παραπλανώντας ότι τάχατες με την έξοδο από το Ευρώ και τη μετάβαση στη Λίρα θα ευημερούν οι πολίτες.
Μέγα ψέμα με καταστροφικές συνέπειες. Εάν η πανίσχυρη Κεντρική Ρωσική Τράπεζα ‘ρίχνοντας’ δισεκατομμύρια ρούβλια στην αγορά δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το ρούβλι, το οποίο υποτιμήθηκε μέσα σε έξι μήνες περισσότερο από 50%, δεν χρειάζεται νάσαι οικονομολόγος για να αντιληφθείς που θα οδηγείτο η Κυπριακή Λίρα με την υποτίμηση και που θα κατρακυλούσε η οικονομία και οι κύπριοι πολίτες.

Ουσιαστικά, ενώ η παρούσα κυβέρνηση, με πολλούς αγώνες αλλά και με αιματηρές θυσίες του κυπριακού λαού, έσωσε το τόπο από την χρεοκοπία το 2013, κάποιοι άλλοι που αποτελούν το Λόπυ της Λίρας και ‘συμπτωματικά’ ανήκουν και σ’ αυτούς που δεν ήθελαν την Κύπρο στην Ε.Ε. επιδιώκουν να μας οδηγήσουν στη βέβαιη χρεοκοπία μέσω της εξόδου από το Ευρώ και την επιστροφή στη Λίρα.
Για την πατρίδα μας, για την ευημερία του τόπου και του λαού, για την προοπτική του μέλλοντος δεν υπάρχουν διλήμματα και δεν απαιτούνται πειραματισμοί και στοιχήματα, Το στοίχημα το κέρδισε ο τόπος με την ένταξη στην Ε.Ε. καθώς και με την είσοδο στην Ευρωζώνη. Σε μας επαφίεται να αξιοποιήσουμε τη θέση μας στην Ευρώπη προς όφελος του τόπου και των πολιτών.