News

AΡΘΡΟ - Μα τι κάνουμε και αναμένουμε επενδύσεις;

24 March, 2015

Του Αντώνη Λοΐζου F.R.I.C.S. – Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες Λτδ,
Εκτιμητές Ακινήτων & Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης

Δεν καταλάβαμε ποτέ γιατί οι διάφοροι ανεξάρτητοι θεσμοί θα πρέπει απαραιτήτως να διοικούνται από Κύπριους. Φαίνεται να μην μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να επιμένουμε ότι όλοι αυτοί οι διοικητές, γενικοί διευθυντές και πρόεδροι Ημικρατικών Οργανισμών και άλλοι, θα πρέπει να είναι Κύπριοι ανεξαρτήτως ποιότητας και γνώσης. Και όμως στο τελευταίο περιστατικό με την Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας μας έχει αφήσει όλους άφωνους, εάν ασφαλώς οι καταγγελίες του κ. Κοιλιάρη ευσταθούν, ενώ οι υπόλοιποι σύμβουλοι της Κ.Τ. τηρούν σιγή ιχθύος, ίσως για να μην χάσουν τον μισθό; Ελπίζουμε όχι.
Εργοδοτήσαμε λοιπόν τον πρώτο Διοικητή ο οποίο κατέληξε στην φυλακή, τον δεύτερο ο οποίος δεν μπορούσε να συνεννοηθεί/μιλήσει με τον τότε πρόεδρο (αντί να βγει στα καμπαναριά και να μας προειδοποιήσει), βρήκαμε τον τρίτο ο οποίος παραδέχθηκε ότι δέχθηκε παραινέσεις της τότε Κυβέρνησης (παράδειγμα ΕΛΑ) και τώρα ακούμε για Διοικητή που διοικεί την τράπεζα ως μικρομάγαζο (Κοιλιάρης).

Και όμως και η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική κλπ, προσέλαβαν ξένους για να βοηθήσουν την κατάσταση της οικονομίας (με το αζημίωτο ασφαλώς μια και που οι δικοί μας έχουν πρόβλημα), ενώ και αυτή η Μ. Βρετανία τοποθέτησε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας, Καναδό. Τι είναι το πρόβλημα με εμάς όλους; Είμαστε μια μικρή χώρα με περιορισμένο ή μη εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό με ανάλογη εμπειρία και ως εκ τούτου γιατί να μην εργοδοτούμε ένα αξιόλογο ξένο επί του θέματος; Δυστυχώς τα «βάσανα» μας είναι πίσω, διότι ότι παρουσιάζεται σήμερα στα ΜΜΕ είναι ροδόσταγμα στα αυτιά του κ. Βγενόπουλου και όπως πάμε θα χάσουμε ως Κύπρος τις διάφορες αγωγές/διαιτησίες και κατ’ επέκταση και την υπόθεση της FBME.
Περιμέναμε από την νέα Κυβέρνηση, εκτός των καλών προθέσεων της με διάφορες εξαγγελίες, να δούμε μια άσπρη μέρα, αλλά όπως πάμε στο τέλος θα έχουμε ένα από τα ίδια.

Μας θυμίζει ένα προηγούμενο (πριν χρόνια) Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος ήταν οτιδήποτε άλλο από «ανθρώπινος», ένα άλλο ο οποίος δεν έπαιρνε «λεπτές» αποφάσεις, άλλο ο οποίος έγραφε βιβλία και με καθημερινή παρουσία στα ΜΜΕ, ενώ μεταξύ άλλων έχουμε γενικούς διευθυντές και άλλους στα Δικαστήρια. Είτε λόγω της μικρής μας κοινωνίας, είτε των κουμπαράτων, δικαιολογημένα ακολουθούν και οι άλλοι την ίδια συμπεριφορά και εφόσον δεν μπορούμε να βρούμε τους κατάλληλους, τότε γιατί να μην εργοδοτούμε ξένους με την ανάλογη πείρα σε μια παγκόσμια αγορά που τα τεκταινόμενα της οποίας ολίγον γνωρίζουμε;

Πως όμως εμείς οι υπόλοιποι πολίτες αυτής της Δημοκρατίας θα νοιώσουμε ασφάλεια και ακόμη ότι το χειρότερο, οι ξένοι, όταν το υπόβαθρο της είναι σάπιο από τα πολιτικά κόμματα; Τους ακούμε, τους βλέπουμε και όμως επιμένουμε να τους ξαναψηφίζουμε τους ίδιους αυτούς, οι οποίοι με το ΗΡΩΙΚΟ ΟΧΙ κατέστρεψαν την Κύπρο και είναι ακόμα εκεί, χωρίς καμία υποχρέωση να λογοδοτήσουν, χωρίς πληρωμή αποζημίωσης και επανέρχονται στις τηλεοράσεις και τα άλλα ΜΜΕ για να μας εξηγήσουν!! Τι να μας εξηγήσουν τα ανεξήγητα; Κατ’ επέκταση είμαστε υπέρ της πρότασης Τορναρίτη για οριζόντια ψηφοφορία όπου ανεξάρτητα κόμματος θα εκλέγονται οι καλύτεροι. Ορθή η παρατήρηση ότι με το σύστημα αυτό ίσως να δημιουργούνται και κάποια προβλήματα όπως π.χ. πλειοψηφία στην Βουλή, αλλά θα είναι καλύτερο από το υπάρχων σύστημα.

Τα σκάνδαλα και τα εμπλεκόμενα συμφέροντα είναι πολλά, όπως είναι πολλά άλλα που βρίσκονται κάτω από το χαλί. Το τελευταίο για το καζίνο με την μη χρήση χαλίτικης γης (που ωφελείται το Κράτος) το τελευταίο αποκλείστηκε αφού οι βουλευτές μας φωτογράφησαν τους ιδιοκτήτες της γης (και κατ’ επέκταση μείωσαν την επιλογή του ξένου επενδυτή) που θα πρέπει λόγω περιορισμών να καταφύγουν κυρίως σε ιδιοκτήτες με γήπεδο γκολφ.
Ταυτόχρονα έχουμε τώρα την κατηγορία από διάφορους εναντίον του Υπουργού των Οικονομικών ότι δεν υποστηρίζει την Ελλάδα στην οικονομία της. Και ερωτούμε, μήπως όλα τα προβλήματα από το πραξικόπημα του 1974, την οικονομική καταστροφή κλπ δεν είναι από την Ελλάδα προερχόμενα; Παράδειγμα η συνέντευξη κ. Mητσοτάκη στο θέμα.
Σε πρόσφατη συνάντηση μας με Άραβα κτηματομεσίτη μας εμπιστεύτηκε ότι δεν είναι «ορθό ο πρόεδρος σας σε επίσημες επισκέψεις να συνοδεύεται από συγγενείς του που ζητούν δουλειές»!! Δεν το πιστέψαμε αλλά εάν είναι έτσι έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

Ένας μόνο τρόπος υπάρχει αγαπητοί μας αναγνώστες, η οριζόντια ψηφοφορία όπου ο κάθε ένας/κόμμα θα υποβάλλει την υποψηφιότητα του και ανάλογα οι ψηφοφόροι θα τους επιλέγουν. Μας κάνουν εντύπωση ορισμένοι αξιόλογοι οικονομολόγοι, ο ένας του ΔΗΣΥ και ο άλλος του ΑΚΕΛ να ακολουθούν κατά γράμμα τις αποφάσεις των κομμάτων τους, που είμαστε σίγουροι ότι δεν συμφωνούν με αυτήν, ίσως, διότι θα χάσουν έτσι το φίτσιο και ασφαλώς το ανάλογο εισόδημα.
Ποιος αγαπά την Κύπρο διερωτηθήκαμε σε προηγούμενο μας άρθρο. Κανένας από τους υφιστάμενους πολιτικούς αρχηγούς, διότι προηγείται το Κόμμα, το φίτσιο και στο τέλος το χρήμα δυστυχώς.

Όλα αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο να μην νομίζετε ότι εμείς εντός Κύπρου τα γνωρίζουμε μόνο, διότι οι «δικοί» μας ξένοι επενδυτές ακινήτων, μας πληροφορούν ότι από ότι αντιλαμβάνονται η Κύπρος είναι όπως η Ελλάδα της «μάσας». Άρα γιατί να επενδύσουμε στο νησί σας; Ο τελευταίος, Βέλγος επενδυτής, ζήτησε επί της επένδυσης του σε αγορά καινούργιων ψηλής τεχνολογίας γραφείων στην Λευκωσία απόδοση 7%, ποσοστό πολύ ψηλό. Και σε δική μας παρατήρηση ότι αφού οι καταθέσεις του δεν έχουν τόκο πέραν του 1% γιατί ζητά 7%, μας απάντησε ότι «νομίζετε ότι δεν ξέρω τι γίνεται στην Κύπρο, μια οικονομία αβέβαιη και με όχι σίγουρο μέλλον; Οι σύμβουλοι μου με συμβούλεψαν να μην ασχοληθώ με την Κύπρο, αλλά αγαπώ την Κύπρο διότι ο παππούς μου – Εβραίος ο οποίος έζησε στην Κύπρο του 1950 για 20 χρόνια – σας αγαπά!! Είναι βάσει αυτή για επενδύσεις;
Έστω και αργά, εάν υπάρξει η κάθαρση σε όλα τα επίπεδα, η νεότερη γενιά θα έχει κάπως καλύτερο μέλλον από το δικό μας.