News

ΑΡΘΡΟ - Να «φάμε» και τον Γεωργιάδη;

30 March, 2015

Του Αντώνη Λοίζου F.R.I.C.S. – Αντώνης Λοίζου & Συνεργάτες Λτδ – Εκτιμητές Ακινήτων & Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης

Για εκείνους που δεν είναι φανατικοί οποιασδήποτε πολιτικής παράταξης και/ή για εκείνους που έχουν την ελάχιστη παιδεία στα οικονομικά, θα πρέπει να διερωτώνται σίγουρα, εάν μας διακατέχει ως Κύπρος το σύνδρομο της αυτοκαταστροφής.

Δεν μας φτάνει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους τελευταίους τέσσερις Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, τους διάφορους σε Ημικρατικούς και άλλους οργανισμούς, Δημάρχους κλπ που καταλήγουν σιγά-σιγά στην έκθεση τους και ορισμένοι σε φυλακή, δημιουργήσαμε από μόνοι μας και άλλο πρόβλημα.

Βαλθήκαμε να τα βάλουμε, κατ’ εμάς, με ένα ομολογουμένως αξιόλογο νέο, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Γεωργιάδη, που ακούραστα προσπαθεί να διορθώσει την δυσπραγούσα μας οικονομία. Αντί λοιπόν να τον επαινούμε βάλθηκαν ορισμένοι να τον «φάνε», διότι έτσι τους βολεύει, είτε αυτοί είναι πολιτικοί αντίπαλοι, είτε συντεχνιακοί, είτε άλλως πως. Είναι ο μόνος ο οποίος προειδοποιεί κατ’ επανάληψη για τα κακώς έχοντα, τον κατηγορούν, ενώ δεν καίγεται καρφάκι σους πλείστους βουλευτές να ζητήσουν συγγνώμη στον Κυπριακό λαό για το ΗΡΩΙΚΟ ΟΧΙ (που μας οδήγησε στην καταστροφή), πολιτικοί αρχηγοί που από την μια δηλώνουν ότι «ο μόνος τρόπος της ανάκαμψης είναι η τήρηση του μνημονίου» και μετά το ξεχνούν και γίνονται αντιμνημονιακοί και τόσα άλλα. Και τι εάν χάσουμε δήλωσε πολιτικός αρχηγός παρακαλώ τα €500 εκ. που μας προσφέρει η Ε.Κ. Τράπεζα, τι νοιάζει ορισμένους η αντιφατική εικόνα που δίνουμε στο εξωτερικό, ενώ από την άλλη προσπαθούμε όλοι μας να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές κλπ κλπ.

Είμαστε υπέρ της πρότασης Τορναρίτη για οριζόντια ψηφοφορία για να εκλέγονται οι καλύτεροι από κάθε παράταξη, αντί της κάθετης που εκλέγονται ανά πολιτικό κόμμα ανεξάρτητα ποιότητας, ενώ, προς θεού, οι πολιτικοί αρχηγοί να εκλέγονται ανεξάρτητα ψήφων. Δηλαδή με την οριζόντια ψηφοφορία εάν ένας πολιτικός αρχηγός δεν τυγχάνει υποστήριξης θα τον έχουμε εκεί, να καθοδηγεί ως βοσκός τα πολιτικά «πρόβατα» του (βουλευτές), ενώ ίσως και να υπάρχουν καλύτεροι εντός της ίδιας παράταξης που αξίζουν περισσότερο και άρα να κατεβεί από την καρέκλα και να αναλάβει ο έχων την πλειοψηφία την ηγεσία του κόμματος. ΄Ανκαι δεν είμαστε υπέρ των απόψεων της κας Θεοχάρους (ΔΗΣΥ) εντούτοις εάν έχει την πλειοψηφία του κόμματος σε εκλογές, γιατί να μην αναλάβει την προεδρία του δικού της κόμματος; Υπάρχει βέβαια και η λύση, ότι, άλλο ο Πρόεδρος (εκτός εκλογής) και άλλο ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής ομάδας, είναι όμως αυτό εφικτό; - Προς Θεού, όχι, διότι κάποιοι θα χάσουν την καρέκλα.

Επανερχόμενοι στον κ. Γεωργιάδη, μας κατάγγειλε το ΑΚΕΛ στην Ελλάδα, διότι ο υπουργός μας δεν βοήθησε την Ελλάδα στα αιτήματα της για την οικονομία. Και τι είπε ο υπουργός; - Δεν κατάλαβε τι θέλει η Ελλάδα η οποία παρουσιάστηκε στο Eurogroup με γενικολογίες, χωρίς απτές και λεπτομερείς προτάσεις και πολύ ορθά το Eurogroup ζήτησε λεπτομέρειες (που ακόμη τις ζητά). Τα πλεονάσματα που η Ελλάδα είχε επί Νέας Δημοκρατίας «φαγώθηκαν» από τους νέο-εισερχόμενους κομμουνιστές/σοσιαλιστές του κ. Τσίπρα, ενώ η όλη συμπεριφορά της Κυβέρνησης της Ελλάδας είναι τύπου «τσαμπουκά» (τζαπάμαγκας μας είπε ο κ. Βενιζέλος) στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Βρήκαν όμως κλειστή πόρτα της Ε.Ε. και ελπίζουμε ότι ο επαγγελματισμός στην οικονομία θα τους γίνει μάθημα, ενώ μέχρι και σήμερα η κα Μέρκελ δήλωσε στον κ. Τσίπρα ότι δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τον ΄Ελληνα Υπουργό των Οικονομικών!!

Χωρίς δεύτερη σκέψη η νέα Κυβέρνηση της Ελλάδος αύξησε το ελάχιστο εισόδημα σε €750/μήνα και ζητά επιχορήγηση/δάνειο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που έχουν λιγότερο από τα €600/μήνα ελάχιστο εισόδημα. Με ποια λογική;

Δεν στηρίζουμε οικονομικά λοιπόν την Ελλάδα (ορισμένα μέτρα είναι για γέλια – π.χ. σπιούνους και ρουφιάνους για την φοροδιαφυγή περιλαμβανομένων τουριστών και άλλων, ενώ κάνει τον γύρο του κόσμου η πρωτότυπη αυτή πρόταση και αποτελεί μέρος των κωμικών talk shows του εξωτερικού). Και όμως χρωστούμε της Ελλάδα τίποτα;

Εάν ξεχάσουμε προς στιγμή την υποστήριξη της τότε χούντας στην ΕΟΚΑ Β’, την προδοτική εισβολή, έχουμε και στον οικονομικό τομέα και άλλα.

• Ρώτησαν τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Β. Σιαρλή και άλλους εάν η Ελλάδα μας υποστήριξε στο Eurogroup για το δικό μας θέμα της οικονομίας (κούρεμα 3/2013). Μόνο ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών μας στήριξε, ενώ ο ΄Ελληνας υπουργός Οικονομικών τήρησε σιγήν ιχθύος.
• Πωλήθηκαν τα καταστήματα των τραπεζών μας σε Ελληνικές Τράπεζες με κέρδη δισεκατομμυρίων προς όφελος τους και την καταστροφή των δικών μας.
• Ζητήθηκε από την τότε Ελληνική Κυβέρνηση από την Τράπεζα Κύπρου να αγοράσει τα ομόλογα της Ελλάδας (αφού τα πούλησε) για ένδειξη στήριξης της Ελλάδας, αφού της υπόδειξαν οι τότε Κυβερνώντες της Ελλάδας ότι δεν μπορεί να επιτρέπεται από την μια η λειτουργία των Κυπριακών τραπεζών και από την άλλη να μην στηρίζουν την Ελληνική οικονομία – ολίγον (τουλάχιστον) εκβιασμός.
• Ζητήσαμε από το Ελληνικό κοινοβούλιο τα πρακτικά της συνεδρίας του για την εισβολή κλπ χωρίς καμία ανταπόκριση.
• Μας δήλωσε και ο χουβαρντάς υπουργός ΄Αμυνας της Ελλάδας να αγοράσουμε 5-6 πολεμικά αεροπλάνα (ίδε ποιότητα του ανθρώπου), ενώ εμείς ένα πλοίο δωρεάν από το Κατάρ δεν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε λόγω οικονομικής κατάστασης.
• Μας ήλθε και η Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου να μας κάνει και αυτή ένα μάθημα αφ’ υψηλού για τον Χάρη Γεωργιάδη, ενώ η ίδια πρότεινε την στήριξη της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο (μέχρι που την κατσάδιασε ο Πρωθυπουργός τους) – ίδε ποιότητα ανθρώπου.
• Θα θυμάστε ασφαλώς τον ξυλοδαρμό της Κανέλη μπροστά στον δημοσιογράφο Παπαδάκη (που έλεγε μη-μη εξ’ αποστάσεως) και τον νυν πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να κάθεται αμέριμνος χωρίς καμία κίνηση να παρακολουθεί απαθής – Μπράβο του;
Και άλλα.

Πρέπει οπωσδήποτε άμεσα να απεξαρτητοποιηθούμε οικονομικά από την Ελλάδα, διότι η Ελλάδα ατύχησε στις Κυβερνήσεις της που δυστυχώς δεν είχαν ούτε το όραμα, ούτε την δυνατότητα να εφαρμόσουν τις εξαγγελίες της εκάστοτε Κυβέρνησης εκεί. Όπως και να έχει το θέμα όμως, η Ευρώπη συνδέει την Κυπριακή οικονομία με εκείνη της Ελλάδας και πολύ ορθά ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει απεξάρτηση και περιορισμένη οικονομική σχέση, ενώ οι Κυπριακές επιχειρήσεις που τόλμησαν να επεκταθούν στην Ελλάδα έκαψαν τα χέρια τους, από ξενοδοχεία (τα περισσότερα πωλήθηκαν τώρα από τους Κύπριους ιδιοκτήτες) μέχρι και οι πλείστες εμπορικές επιχειρήσεις. Και ως όλα αυτά δεν είναι αρκετά, βάζει φόρο 26% η τωρινή Κυβέρνηση της Ελλάδας σε Ελληνικές εταιρείες που χρησιμοποιούν την Κύπρο ως υπεράκτιο κέντρο. Μας έβαλε λοιπόν ο κ. Τζίπρας σε ένα καλάθι με τους υπόλοιπους, αγνοώντας από την μια για την αρνητική επίδραση στην Κυπριακή οικονομία, αλλά κατά την άλλη να ζητά την στήριξη του δικού μας Υπουργού Οικονομικών.

Όχι την δεδομένη στήριξη εις βάρος της οικονομίας της Κύπρου και ασφαλώς ας εμφανισθούν αυτοί του ΗΡΩΙΚΟΥ ΟΧΙ, να μας πουν ότι έχουμε λάθος.

Εάν θέλουμε την πρόοδο της Κύπρου και την προσέλκυση επενδύσεων η στάση του υπουργού μας είναι ότι το καλύτερο (ίδε αναβάθμιση της οικονομίας μας κατά 2 θέσεις μόλις πρόσφατα).

Συνέχισε κ. υπουργέ αυτήν την στάση σου, διότι αυτό συμφέρει στους 60.000 άνεργους πολίτες και στο μέλλον της οικονομίας της Κύπρου. Κώφευε στις ανοησίες που προβάλλονται από τους ντόπιους πολιτικούς (ίδε Focus) και άλλους, έστω και εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διατηρεί μια ουδέτερη στάση (ορθά) και ίσως να ν&o